Zo’n 15 jaar geleden nam ik deel aan mijn eerste mannenworkshop. Het voelde als thuiskomen. Ik hoefde niks meer op te houden of mijn best te doen om ergens bij te horen.

Vooral het ergens bij horen was een vermoeiende bezigheid. Van het horen bij hoogste apen op de rots tot me aanpassen aan een cultuur op een werkplek. Bang voor afwijzing of het niet goed doen, waren toen één van mijn grootste raadgevers.

Waarom is het dan zo anders als je alleen met mannen bent? Je bent met mannen die hun kwetsbaarheid laten zien en deze niet verborgen houden. Het zijn zonder vrouwen zorgt er voor dat mannen minder hard hun best doen en ze meer ontspannen zijn. En er is geen competitie.

Het samenzijn met mannen heeft me doen inzien dat ik het niet alleen hoef te doen en niet de enige ben met angsten. Dit was de grootste opbrengst toen ik met mannenwerk begon. Daarnaast heeft me geholpen om mezelf steeds minder af te wijzen en om minder mijn ego te volgen.

Inmiddels geef ik coachingsessies en trainingen aan mannen. Daarnaast geef ik bodyworksessies aan vrouwen en mannen.
Op het Freeman festival, begin september, geef ik bodywork sessies.