Afscheid van Mannenhart

21 september 2021

6 jaar geleden begon ik aan een reis, toen ik op een oproep reageerde van Arjan Verschuur. Waarin hij hulp vroeg om een mannenfestival te organiseren. Toen ben ik in het diepe gesprongen, geen idee waar ik aan begon. Ruim een half jaar later was het 1e Wildeman Festival meteen een succes en dat hebben we in 5 jaar uitgebouwd tot een verdiepend en gestroomlijnd mannenfestival. Als coördinator van de vrijwilligers en logistiek had ik ieder jaar tijdens het festival mijn eigen workshop en werd ik gespiegeld en getriggerd. Het was een hele mooie leerschool, waarin ik van een wat schuchtere man gegroeid ben naar een stabiele man.

Ik merkte dit voorjaar in de voorbereidingen en organisatie naar Free Man toe dat ik op veel borden aan het schaken was. Free Man kost veel tijd, aandacht en energie, door het hele jaar heen. Tijd, die voor mij steeds schaarser werd, omdat ik ook schaak op andere borden, die steeds belangrijker voor mij werden. Daarom was het heel fijn dat Johan Meijen de laatste maanden naar Free Man toe, steeds meer overnam in de organisatie.

Zo wil ik mijn eigen massagepraktijk, mannencirkels en – coaching verder uitbouwen, ga met mijn vrouw Brechtje samenwerken en heb mijn zoon die ik begeleid en die permanent bij mij woont. Daarnaast is het ook tijd dat ik echt voor mijn eigen ding ga staan en mezelf hierin laat zien en horen. Zoals ik maandagochtend na terugkomst van Free Man las in mijn brief, die op de deurmat lag en ik een jaar geleden aan mezelf had geschreven, na mijn Vision Quest.

Het doet me pijn om Free Man, het Vader en Zoon weekend en heel Mannenhart achter te laten. Ik heb tijdens Free Man zo goed kunnen voelen en ervaren waarom het zo belangrijk is voor mannen. Ik was zo blij om veel 20ers en 30ers te zien. Als initiatiefnemer van Free Man is het daarom heel fijn om te weten dat het in goede handen is bij Johan Meijen en de mannen van het organisatieteam.g

Bij de Vader en Zoon weekenden die ik samen organiseerde met initiatiefnemer Arjan Verschuur, Jelle Hainje, Marc Steen en Rogier van het Klooster, heb ik kunnen zien hoe belangrijk het is om als vader echt tijd voor je zoon te maken, geïnteresseerd in hem te zijn, hem werkelijk te zien en te laten op tijd en samen op te trekken met en laven aan andere mannen.

Ik wil graag Arjan Verschuur, Klaas Otten, Marold Emmelkamp en Johan Meijen bedanken voor hun spiegels, steun, geduld en fijne samenwerking. Een samenwerking die gekenmerkt werd door het vinden van consent, waarbij het gevoel leidraad is en daarna de ratio. Iedere maand als we bij elkaar waren, hadden we eerst een deelronde over hoe we erbij zaten en hoe het ging. Daarna moesten we nog overleggen over een festival of event. 🙂 Het was ‘onze’ mannencirkel, vanuit dit delen ontstond er veiligheid, steun, kwetsbaarheid, openheid, vertrouwen en hierdoor een stevige basis om samen te werken en dingen in de wereld te zetten. Deze cirkel zal ik enorm missen.

Tot slot wil ik iedere man waarmee ik in Wildeman en later Mannenhart samen heb gewerkt van harte bedanken! Ik zie jullie graag volgend jaar op Free Man, waar ik een workshop zal geven en anders kan je me altijd opzoeken in Den Haag.

Wil je meer weten over het mooie werk van Mannenhart, klik hier.